Openbaarheidsparagraaf

Wet open overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet open overheid (Woo)

De Wet open overheid (Woo) is inmiddels ruim twee jaar van kracht en regelt het recht van burgers op toegang tot informatie, vastgelegd in documenten. Met deze wet beogen we de bevordering van goede en democratische bestuursvoering, waarbij transparantie en openheid centraal staan.

In 2024 hebben we belangrijke stappen gezet in de bewustwording onder medewerkers met betrekking tot openheid, open communicatie en een zorgvuldige omgang met informatie. Deze inzet zal in 2025 verder worden versterkt. Bovendien investeren we in het toegankelijker maken van overheidsinformatie, zodat meer inwoners kunnen profiteren van de voordelen van deze wet.

Actieve openbaarmaking

Terug naar navigatie - Actieve openbaarmaking

Actieve openbaarmaking is een verplicht onderdeel van de Woo. In 2025 blijven we ons inzetten voor het waarborgen van deze transparantie, met als uitgangspunt: openbaar, tenzij. Bij de beoordeling van informatie blijven we een zorgvuldige belangenafweging maken tussen het belang van openbaarmaking en de weigeringsgronden van de Woo. Per 1 november 2024 zijn gemeenten verplicht om de eerste vier informatiecategorieën actief openbaar te maken. Dit betekent dat Coevorden steeds meer informatie proactief beschikbaar zal stellen.

Een van de grootste uitdagingen voor dit jaar is het vinden van een geschikt publicatieplatform. Coevorden zal ook in 2025 de gefaseerde verplichtingsdata van de Rijksoverheid volgen, zodat we onze transparantie blijven verbeteren en onze burgers goed informeren.

Passieve openbaarmaking

Terug naar navigatie - Passieve openbaarmaking

Naast actieve openbaarmaking speelt passieve openbaarmaking een belangrijke rol. Dit houdt in dat informatie over een publieke taak openbaar wordt gemaakt naar aanleiding van een verzoek. Verzoekers hoeven daarbij geen specifieke aanleiding te geven; de wet gaat uit van een openbaarmaking in het algemeen belang. Desondanks is het toegestaan dat verzoekers ook een persoonlijk belang hebben bij de openbaarmaking.

De bekendheid van het indienen van een Woo-verzoek groeit, en we verwachten dat het aantal verzoeken in 2025 niet zal afnemen. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien dit ook het vertrouwen in ons handelen vergroot. Ook bij deze vorm van openbaarmaking hanteert Coevorden het principe: openbaar, tenzij.

De inzet van Datamask als laktool heeft de snelheid en efficiëntie van het beoordelen van documenten aanzienlijk verbeterd. Deze fase is daardoor een stuk efficiënter geworden, waardoor we de behandeling kunnen versnellen en onze inwoners sneller en beter van dienst kunnen zijn.