Onder het motto van ‘Gewoon doen!’ blijven we invulling geven aan de ambities. Maar ondanks onze gezonde financiële positie maken we een pas op de plaats en zijn alert. We treffen een mix van maatregelen waaronder het temporiseren van bepaalde ambities en uitvoeringsplannen. Helaas is een kleine verhoging van de onroerendezaakbelasting noodzakelijk om ook op lange termijn structureel financieel in evenwicht te zijn. Ter versterking van onze vermogenspositie storten we vanaf 2026 structureel 1 miljoen euro in de algemene reserve. We blijven dus sturen op een gezonde financiële positie.
Uitkeringen van het Rijk
Naast onze eigen inkomsten ontvangen we via het gemeentefonds geld van de Rijksoverheid, de zogenoemde Algemene Uitkering. Daarnaast ontvangen we extra geld om specifiek beleid van de Rijksoverheid uit te voeren, dit zijn de zogenoemde specifieke uitkeringen (SPUK). Het kabinet Schoof wil meerdere specifieke uitkeringen afschaffen en het geld vrij besteedbaar aan gemeenten en provincies geven. Maar dit gaat wel gepaard met een korting op het gemeentefonds. In 2025 neemt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hier een besluit over.
Vertraging in investeringen
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het huisvesten van scholen binnen de gemeente. Daarom investeren wij in de nieuwbouw van de middelbare school De Nieuwe Veste (DNV). De grond waarop de school gebouwd moet worden is nog niet volledig in bezit van de gemeente. Hierdoor wordt later gestart met de bouw en kan de school naar verwachting in 2027 worden gebruikt. Dit betekent, dat ook de financiële investering vertraagt en een financieel effect heeft.
Jeugdzorg
In de Halfjaarrapportage 2024 gaven we al aan, dat we een tekort van ongeveer 2,7 miljoen euro hebben. Naar verwachting blijven de kosten voor jeugdhulp stijgen: er is meer vraag naar zwaardere vormen van jeugdhulp, de uitstroom van jeugd uit de voorzieningen blijft achter en de tarieven stijgen. Het kabinet Schoof zet de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd door met de daarin opgenomen inverdienopdracht van totaal 1,1 miljard euro. De, al in het gemeentefonds ingeboekte, extra besparing van 511 miljoen euro komt te vervallen. Het achterwege laten van deze besparing draagt niet bij aan het oplossen van het huidige tekort en de stijgende kosten.