Eind 2017 is het beleidsplan Samen Krachtig door uw raad vastgesteld. Het plan is samen met inwoners, vrijwilligers, professionals en gemeentelijke medewerkers tot stand gekomen. Samen met hen geven wij hier de komende jaren uitvoering aan.
Samen Krachtig beslaat het hele sociaal domein. Het betreft de gemeentelijke verantwoordelijkheden voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet op de gemeentelijke schuldhulpverlening, de Jeugdwet en de Participatiewet. Er zijn raakvlakken met andere beleidsvelden zoals gezondheidsbeleid, onderwijs, werkgelegenheid, wonen en economie.
Wij hebben te maken met ontwikkelingen waarin wij geen verantwoordelijkheid dragen maar die wel van invloed zijn. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingen in de langdurige zorg, ziekenhuiszorg en de mogelijke invoering van het abonnementstarief Wmo. Wij willen niet afwachten. Wij willen initiatief nemen om samen te werken en het gesprek aangaan als er ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op het welzijn van de inwoners van onze gemeente.
Het toegankelijk en betaalbaar houden van zorg en ondersteuning vraagt om een verandering. Inwoners zullen zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het oplossen van hun belemmeringen, het liefst samen met hun omgeving. In het contact met onze inwoners, in onze eigen organisatie en in de samenwerking met maatschappelijke partners en zorgaanbieders wordt die verandering zichtbaar.
Meedoen en meetellen zijn in ons beleid, én ook in ons bestuursprogramma, de speerpunten. Wij vinden het belangrijk dat iedereen meedoet en dat iedereen meetelt. Dat betekent dat iedereen een plek verdient met zijn eigen talenten en beperkingen.
In het programma Samen Krachtig werken wij aan de vijf pijlers van Samen Krachtig; meedoen, voorkomen, samenwerken, dichtbij en innovatie. Daaronder vallen onder meer de aanpak van laaggeletterdheid, het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid, passende zorg voor kinderen, het verminderen van schooluitval, het bevorderen van een gezonde leefstijl én het voorkomen van schulden. Onderdeel van het programma is ook de verdere ontwikkeling van de sociale teams. Wij willen dat de toegang laagdrempelig is. Informatie en advies moet gemakkelijk beschikbaar zijn voor inwoners en in begrijpelijke taal. Wij werken steeds meer vanuit het principe één gezin, één plan en één regisseur.
Innovatie wordt gestimuleerd. Wij maken meer gebruik van technologische ontwikkelingen en digitalisering. Om de inzet van onze middelen nog beter te kunnen bepalen verbeteren wij de monitoring. Deze wordt uitgebreid met data om beter op ontwikkelingen in te kunnen spelen en deze te kunnen voorspellen.
De financiële omvang van het sociaal domein is fors. In de programmabegroting wordt de inzet van middelen beschreven aan de hand van de bekende posten. Een indeling die niet meer vanuit wetgeving is ingegeven, wij blijven kiezen voor integraliteit. Dit zal in het komende jaar nog meer ontwikkeling vragen gelet op de verdere ontschotting in het gemeentefonds.