Wegen
Wij hebben bijna 700 kilometer aan verharde wegen in beheer. Net als alle civieltechnische constructies zijn deze aan slijtage en veroudering onderhevig. Wij hebben als wegbeheerder op grond van de Wegenwet de zorgplicht voor de wegverhardingen. Dit betekent dat wij ervoor moeten zorgen dat de verhardingen in een goede staat verkeren. In 2018 zijn extra beschikbaar gestelde middelen ingezet om het achterstallig onderhoud in te lopen.
Onderhoud fietspaden
Op de fietspaden langs de Dalerallee en het fietspad tussen Steenwijksmoer en Dalerpeel is een nieuwe betonverharding aangebracht. Bij dit laatste fietspad is een proef gestart met het aanbrengen van “actieve wegmarkering”. In het wegdek zijn ledlampen geplaatst, zodat het wegdek zelf licht geeft. De verlichting functioneert volledig op zonne-energie. Het is de eerste keer dat wij deze techniek hebben toegepast.
Oeververbinding
In 2018 is het beheerplan Civieltechnische kunstwerken 2019 t/m 2023 opgesteld en vastgesteld. Bestaande achterstanden worden binnen drie jaar weggewerkt, waardoor een situatie ontstaat die goed beheersbaar is.
Groen en landschap
De bestrijding van de Eikenprocessierups heeft in 2018 onze aandacht gehad. Wij blijven de ontwikkelingen rondom de Eikenprocessierups monitoren.
Ook hebben er in verband met veiligheid extra snoeiwerkzaamheden plaatsgevonden.
Plantvakken
In 2018 is gestart met de renovatie van diverse plantvakken in openbare ruimtes. Hierdoor ontstaat er een betere beeldkwaliteit en een betere beheerbaarheid van de perken en plantsoenen.
Bermbeheer
In 2018 is gestart met de pilots ecologisch bermbeheer. Hiervoor hebben vanuit de kernen 8 besturen van Plaatselijk Belangen zich aangemeld.
Riolering
In 2018 zijn de voorbereidingen, in het kader van de samenwerking in de waterketen, gestart voor het gezamenlijk kunnen beheren en analyseren van data betreffende pompen en gemalen. De benodigde ICT-maatregelen worden gemeenschappelijk ingekocht.
Afvalverwijdering en –verwerking
Om het scheiden van afval verder te stimuleren heeft Area Reiniging vier sorteerstraten in Aalden, Oosterhesselen, Dalen en Sleen gerealiseerd. Daarnaast zijn er voorbereiding getroffen voor het invoeren van milieupassen voor het toegang verschaffen tot de twee milieustraten binnen Gemeente Coevorden. Definitieve uitwerking, besluitvorming en uitvoering van dit plan zal 2019 plaatsvinden.
Duurzaamheid en duurzaamheidsagenda
Wij willen in 2040 een energieneutrale gemeente zijn. Wij realiseren ons dat we nog heel wat stappen te zetten hebben voor we dat bereikt hebben. Dit vraagt om inzicht in wat er nodig is om dit doel te bereiken en op welke terreinen dit inspanningen van ons, inwoners en anderen vraagt. Daar zijn wij het afgelopen jaar mee gestart. Tegelijk is er ook al veel in gang gezet of zijn inwoners en ondernemers in de gemeente ook hun verantwoordelijk aan het nemen.
Inmiddels maken wij binnen bepaalde kaders initiatieven mogelijk om grootschalig zonne- en windenergie op te wekken. Wij hebben afgelopen jaar ruimte geboden om circa 100 hectare aan zonne-parken in het buitengebied te realiseren. Ook het opwekken van windenergie met een aantal grote windturbines hebben wij planologisch mogelijk gemaakt. Met het project “Drentse Zonneroute A37” denken wij mee over het inrichten van de rijksweg A37: een icoonproject waar grootschalige zonne-energieopwekking de ruimte gaat krijgen. Door dit samen met betrokken partijen, zoals aanliggende gemeenten, te doen draagt deze ontwikkeling bij aan ons streven naar een brede inzet van duurzame energie. Tegelijk vinden wij het zorgelijk dat de energielevering bij nieuwe initiatieven, met name zonneparken, in verschillende regio’s in onze provincie de maximale belastbaarheid van het regionale net heeft bereikt. Het zou een verkeerde ontwikkeling zijn als het daadwerkelijk realiseren van kleinere of grote zonne-energie projecten daardoor ook in onze gemeente vertraagd worden in de uitvoering.
In provinciaal verband zullen wij onze bijdrage leveren aan de Regionale Energie Strategie (RES). In deze strategie laten we zien hoe wij als regio bijdragen aan de nationale doelen zoals verwoord in het nationale Klimaatakkoord. Om dat te bekrachtigen hebben wij afgelopen jaar de intentieverklaring Drentse RES getekend. Daarmee leveren wij ook onze bijdrage aan het streven om te komen tot 49% CO2 reductie in 2030: het doel uit het Klimaatverdrag van Parijs.
Wij willen duurzaamheid niet alleen in energie-initiatieven laten zien, maar ook verankeren in ons inkoopbeleid en afvalbeleid en onderwijsactiviteiten op dit gebied stimuleren. Dat begint bij het goede voorbeeld door vanzelfsprekend als ambtelijke organisatie aan afvalscheiding te doen en ons eigen vastgoed te verduurzamen.
Tot slot gaat ook uw raad aan de slag met duurzaamheid zoals afgesproken in het raadsakkoord en heeft aangegeven over de volgende onderwerp in gesprek met de samenleving te zullen gaan: biodiversiteit, energie en klimaatadaptatie.