Economie
Het vergroten en behouden van werkgelegenheid en de bedrijvigheid in onze regio blijft een belangrijke opgave voor de regio Zuidoost Drenthe. In Dutchtechzone-verband werken overheden, ondernemers en het onderwijsveld samen, waarbij belangrijke focus ligt op het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. De ontwikkeling van een regionaal gedragen concept voor hybride leeromgevingen is hiervan een goed voorbeeld. Via de bedrijvenregeling zijn in 2018 voor een tweede keer bedrijfsplannen voor uitbreiding, vestiging of innovatie financieel ondersteund. Met deze tweede ronde is totaal een investeringsvolume van bijna 61 miljoen euro gemoeid, waarmee 405 nieuwe arbeidsplaatsen in de regio ontstaan.
Voor de lokale economische structuurversterking is in 2018 samen met Coevordense ondernemers in meerdere bijeenkomsten nagedacht over een herziening van het economisch beleid. Als invulling van dit economisch beleid zullen de komende periode nieuwe projecten/activiteiten op het gebied van: personeel van de toekomst, ondernemersklimaat, ruimte en infra en ondernemers-dienstverlening worden opgepakt samen met betrokken ondernemers.
Een aantrekkelijke binnenstad van Coevorden
In december 2017 heeft uw raad de toekomstvisie voor het centrum met bijbehorend uitvoeringsprogramma vastgesteld. In 2018 is samen met het Centrummanagement, ondernemers en inwoners invulling geven aan het uitvoeringsprogramma. Mooi voorbeeld zijn de twee Dagen van de Binnenstad, waarbij het gesprek over de binnenstad tussen bewoners, ondernemers en bezoekers een impuls krijgt. Voor de binnenstad wordt een omgevingsplan in het kader van de Omgevingswet ontwikkeld. In het najaar van 2018 is hiervoor een pilot opgestart.
Toerisme & recreatie
Coevorden blijft koploper voor wat betreft het aantal toeristische overnachtingen. Via de uitvoering van de beleidsagenda vrijetijdseconomie, stimuleren wij de diversiteit en kwaliteit van het toeristisch product. Zo zijn voor het eerst in 2018 via het aanjaagfonds zes evenementen voorzien van een stimuleringsbijdrage. Daarnaast is in 2018 is het convenant Vitale Vakantieparken door alle Drentse gemeenten ondertekend en heeft dit een ‘Actieprogramma Vitale Vakantieparken Drenthe’ opgeleverd. Tenslotte wordt in samenwerking met andere gemeenten en de provincie blijvend ingezet op promotie, marketing en informatievoorziening van het Hondsruggebied en Drenthe.
Onderwijs
Per 1 januari 2019 gaan nieuwe wettelijke criteria voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE) gelden en is de verwachting dat Coevorden over een hogere uitkering vanuit het Rijk kan beschikken. Samen met de kinderopvangpartijen en de basisscholen werken wij sinds de zomer van 2018 aan een nieuwe uitgangspunten en bijbehorende aanpak voor VVE. In 2018 is veel inzet gericht op de taalontwikkeling van jonge kinderen. Alle basisscholen en kinderopvangpartijen werken inmiddels met LOGO 3000.
Onderwijshuisvesting
Tenslotte is met de schoolbesturen gewerkt aan een integraal huisvestingsplan (IHP). Inmiddels heeft dit geleid tot gedragen voorstel dat in de loop van 2019 aan uw raad kan worden aangeboden.
Cultuur
In het bestuursprogramma “Ruimte om te doen” is opgenomen dat, na jaren van bezuinigingen, de gemeentelijke rol en inzet met betrekking tot kunst en cultuur wordt herijkt. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart.