De exacte gevolgen van de Coronacrisis laten zich op dit moment nog moeilijk voorspellen. Enerzijds vergroot het de kwetsbaarheden van onze regionale economie, anderzijds ontstaan er nieuwe perspectieven.
De verwachte toenemende werkloosheid vraagt van het economische beleid maximale focus op het behoud van werkgelegenheid en inzet op een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Om aantrekkelijke vestigingsplaats te blijven voor ondernemers investeren we in onze bedrijventerreinen. Binnen de mogelijkheden die we hebben ondersteunen we ondernemers . Denk hierbij aan het legesvrij verruimen van terrasmogelijkheden voor de horeca en de advisering bij de omgang met corona-protocollen bij evenementen.
Economie
Samenwerking en een gezamenlijke inspanning van ondernemers, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden in de regio versterkt de sociaal-economische positie van Zuidoost Drenthe ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Met een nieuwe focus en strategische agenda zal ook na 2021 de verdere ontwikkeling en professionalisering van Dutch TechZone van meerwaarde zijn voor een zichtbare, aantrekkelijke en samenwerkende regio. Daarnaast verwachten we veel van de diverse projecten gericht op de pijlers “werken”, “welzijn” en “wonen” van de regiodeal Zuid en Oost Drenthe als bijdrage aan een lerende en innovatieve regio. Voorbeelden zijn stimuleren van sociaal en duurzaam ondernemerschap en versterking van leefbaarheid in (kleine) kernen.
Toerisme en recreatie
Toerisme en recreatie is een van de pijlers onder onze lokale economie. In de zomer van 2020 hebben nog meer Nederlanders Drenthe ontdekt als een uitstekende vakantiebestemming. Voor behoud en versterking van een vitale recreatieve sector is investering in wandel- en fietsinfrastructuur en een kwaliteitsimpuls voor de verblijfsrecreatie van belang. In 2021 actualiseren we in afstemming met samenwerkende partners, waaronder het recreatieschap en de Hondsrug-gemeenten, de beleidsagenda voor de vrijetijdseconomie.
Onderwijs
Op basis van het in 2019 vastgestelde Integraal Huisvestingsplan zal in 2021 de eerste fase van de plannen worden uitgevoerd. Voor De Nieuwe Veste geldt dat in 2021 de verdere planvorming voor (ver)nieuwbouw wordt voorbereid. Inzet hierbij is behoud en versterking van volwaardige functie van het voortgezet onderwijs in Coevorden. Dit vraagt om versterking van de samenwerking met het bedrijfsleven. Het net geopende Fablab is hiervan een mooi en zichtbaar voorbeeld.
Culturele gemeente 2021-2022
In 2021-2022 vieren we samen met onze inwoners dat we Culturele gemeente van Drenthe zijn. Een jaar dat onder het thema ‘Verbonden in Verhalen’ bol zal staan van diverse activiteiten en enkele grootse evenementen voor jong en oud. Tegelijk met de viering van het cultureel jaar geven we samen met culturele instellingen en verenigingen invulling aan nieuwe kaders voor het gemeentelijk beleid. Uitgangspunt daarbij is dat kunst en cultuur in veel gevallen betekenis en (meer)waarde krijgt in relatie tot andere sociaal-maatschappelijk en economische doelstellingen.
Doel van het voorschoolse- en onderwijsachterstandenbeleid is dat alle kinderen de kans krijgen zich te ontwikkelen op een zodanige manier dat zij hun schoolloopbaan kunnen afsluiten met een startkwalificatie en zij kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarom zetten wij in op beleidsontwikkeling en implementatie nieuwe wetgeving Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) (2020). Door het wijzigen van de wetgeving in 2020 krijgen wij meer middelen tot onze beschikking.