In het jaar 2019 zijn in samenwerking met diverse partijen veel resultaten behaald. De realisatie van onze ambities op het sociaal domein komen dichterbij. Het beleidsplan Samen Krachtig, dat samen met inwoners, vrijwilligers, professionals en gemeentelijke medewerkers in 2017 tot stand is gekomen, is de basis van onze uitvoering. ‘Voorkomen’ is een belangrijke pijler van het beleidsplan en de strategische agenda. Het leven in armoede heeft een groot effect op de ontwikkeling van kinderen en daarmee op het veilig en gezond kunnen opgroeien. Daarom is een start gemaakt met de ontwikkeling van een programma dat zich juist daarop richt. Het programma zet in op het voorkomen en doorbreken van generatie armoede. Het programma wordt gebaseerd op het onderzoek ‘Mechanismen van en interventies bij intergenerationele problematiek’ (S. Visser, RUG, 2019).
Aan het stimuleren van innovatie in de zorg en ondersteuning hechten wij waarde. Daarom is er een specifiek budget beschikbaar. Voor het aanjagen van de innovatie is een regeling voorbereid waarmee subsidie voor externe partijen mogelijk wordt gemaakt. Deze regeling is per 1 februari 2020 in werking getreden.
Onze eerste verantwoordelijkheid is het uitvoeren van onze wettelijke verplichtingen binnen het sociaal domein, waarbij het financieel gezond blijven een belangrijk aandachtspunt is. En dat is gelukt. We sluiten het jaar sociaal domein breed met een positief saldo af. Dat betekent niet dat we ons geen zorgen maken. Het verwachte tekort voor de jeugdhulp wordt grotendeels gedekt door de extra incidentele rijksmiddelen voor de periode 2019 – 2021. Binnen de Wmo waren wij genoodzaakt om het abonnementstarief toe te passen op de algemene schoonmaakhulp. Deze voorziening beschouwden wij als een algemene voorziening, waarvoor wij een eigen bijdrage vroegen. De algemene schoonmaakhulp binnen Coevorden wordt echter, net als huishoudelijke hulp als een maatwerkvoorziening beschouwd, waarop het abonnementstarief van toepassing is. Deze aanpassing had grote financiële gevolgen. Om een ombuiging in de vraag naar Wmo-voorzieningen te realiseren is een proef met een beweegprogramma gestart voor 75 inwoners van 60 jaar en ouder. Dit betekent in eerste instantie een forse financiële investering. Wij verwachten dat deze investering zich terug verdient en er voor zorgt dat inwoners op latere leeftijd, of helemaal niet een beroep doen op de Wmo.
2018 was een historisch moment in de uitvoering van de Participatiewet. Het totaal aantal uitkeringen kwam eind 2018 uit rond de 740. In 2019 bleef daalde het totaal aantal uitkeringen opnieuw tot rond de 700. Dit goede resultaat is mede te danken aan de economie en de krapte op de arbeidsmarkt en onze inzet op voorkomen van nieuwe instroom o.a. door een pilot met het UWV en de sluitende aanpak Praktijkonderwijs en Voorgezet speciaal onderwijs. Dit betekent wel dat wij nu met name uitkeringsgerechtigden in het bestand hebben met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Incidentele middelen zorgen slechts voor tijdelijke oplossingen voor de tekorten. Wij investeren in het verstevigen van het voorveld jeugd, de transformatie, de verbinding met het onderwijs en een nieuwe verordening jeugdhulp. In het inkoopproces van de jeugdhulp is dit meegenomen. Ook in de aanbesteding van de Wmo dagbesteding en begeleiding zijn dit belangrijke aandachtspunten. De inkoop van deze voorzieningen vindt in 2020 plaats.
Binnen het sociaal domein willen wij data ondersteund werken. Door meer inzicht te krijgen in onze data (en data van externe partijen), context toe te voegen en de informatie te duiden, zullen wij (nog) beter in staat zijn om te beoordelen wat er speelt en trends waar te nemen. Hier kunnen wij dan ook op inspelen. Daarom zijn wij in 2019 gestart met project monitoring sociaal domein. Inmiddels is realtime informatie in het (in 2019 aangeschafte) dashboard aanwezig over cijfers en feiten van de Wmo, Schuldhulp, Jeugd en Minima. Dit wordt nog aangevuld met Werk en Inkomen. In 2020 zal het meetbaar maken van onze strategische en operationele doelen centraal staan.