Portefeuillehouder
Joop Slomp

Beschermingsbewind is één van de manieren waarop inwoners met financiële problemen geholpen kunnen worden. Vanaf 1 januari 2021 is het adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind inwerking getreden. Hiermee kan de gemeente meer regie voeren op beschermingsbewind en de samenwerking verbeteren met de bewindvoerderskantoren. Wij onderzoeken op welke manier en wanneer wij gebruik maken van het adviesrecht en maken hiervoor een plan van aanpak. 

Portefeuillehouder

  • Joop Slomp

Kwaliteit

G

Toelichting

De inzet van adviesrecht bij beschermingsbewind is achteraf. Er is dan al een uitspraak van de rechter voor bewindvoering en de consulent van de gemeente kan achteraf een heronderzoek uitvoeren en de uitspraak aanvechten. Achteraf herstellen is niet een ideale situatie voor onze inwoner die al veel stress ervaart door de problemen die hij heeft.

Vanuit de gemeente Coevorden hebben we samenwerkingen met bewindvoerderskantoren. In de praktijk stemmen we, daar waar kan, vooraf samen af wat wenselijk is en daarmee past bij onze inwoners. Daarmee wordt er momenteel geen gebruik gemaakt van het adviesrecht bij beschermingsbewind. 

Geld

G

Toelichting

nvt

Tijd

G

Toelichting

We hebben dit vraagstuk samen opgepakt met de ontwikkeling van o.a. halvering Msnp/Wsnp en nazorg. In december 2023 is er contact geweest met de rechtbank  Noord Nederland en daarna hebben we ons aangesloten bij het project schuldenfunctionaris. Hierbij is er een rechtstreeks contact tussen onze preventiemedewerkers en de schuldenfunctionaris van de rechtbank. Bij alle signalen/vraagstukken rondom financiële  problemen kan de schuldenfunctionaris afstemming en/of oplossingen bespreken met onze preventiemedewerker. Hierdoor zijn de lijntjes kort en gaat het breed over de financiële vraagstukken die onze inwoners raken en niet alleen bij een uitspraak voor bewindvoering.