Het jaar 2023
Voor de gemeente Coevorden was 2023 een bewogen jaar. Er gebeurt veel in de wereld, dat merken we ook in onze gemeente. Zo waren er verschuivingen in de provinciale en landelijke politiek. In maart waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Drenthe en de waterschappen. De opkomst voor de Provinciale Staten was hoog met 67% (58,3% in 2019) en voor de waterschappen 62,4% (55,3% in 2019). In november waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer van de Staten-Generaal. Ook daar was de opkomst in onze gemeente hoog met 81,7%. In 2021 was dat 79,4%. De betrokkenheid van onze inwoners is groot en is gegroeid.
Druk jaar voor de raad
Naast de verkiezingen was het politiek gezien best een druk jaar. De raad diende 11 amendementen en 31 moties in en luisterde naar 24 insprekers. Er zijn 94 raadsbesluiten genomen, soms over grote onderwerpen. Bijvoorbeeld over de nieuwbouw van de Nieuwe Veste, de invoering van diftar en de invoering van de Omgevingswet per 1 januari. Maar ook het flexwonen en diverse bestemmingsplannen kwamen voorbij. Het cultuurbeleid is geactualiseerd en krijgt een stevige impuls. Er is een nieuw veiligheidsplan en een nieuwe Regiodeal. En er is flink gedebatteerd en positief besloten over de bouw van een MFC in Schoonoord.
Jubilea
Er waren ook diverse jubilea. Het zestigjarig bestaan van de stedenband tussen Nordhorn en Coevorden werd gevierd. Zij sloten op 23 april 1963 een overeenkomst om de vriendschappelijke banden aan te halen en te verdiepen. Als gemeente zelf vierden wij ook feest: onze gemeente bestond in de huidige vorm 25 jaar. Het resultaat van de grootste gemeentelijke herindeling in Drenthe op 1 januari 1998.
In 2023 was het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in onze regio verbleef. Dit is gevierd met tientallen evenementen en het ontwikkelen van blijvend aanbod, zoals verschillende fiets- en wandelroutes. De fietsroutes zijn bekroond met de titel ‘Beste fietsroute van Europa’.
Fietshotspot op de kaart
En niet te vergeten: het EK Wielrennen in Drenthe! Het evenement vond plaats van 20 tot en met 24 september 2023. Het was een prachtig topsportevenement waarmee we onze gemeente als fietshotspot én Drenthe als fietsprovincie nationaal en internationaal nóg meer op de kaart hebben gezet. Onze gemeente was onderdeel van het parcours. Daarnaast vonden er diverse nevenactiviteiten plaats, zoals het Wielercafé, de start op de vernieuwde Weeshuisweide, de fietstoertocht ‘Jumbo op de pedalen’ en allerlei festiviteiten in de stad Coevorden en de omliggende dorpen. Die werden voor en door onze inwoners georganiseerd!
Bouwen voor de samenleving
Wonen
Om bij te dragen aan het oplossen van het landelijke woningtekort zijn er met het Rijk afspraken gemaakt om als gemeente Coevorden samen met partners 762 woningen te bouwen in de periode tot 2030. Het
gaat onder andere om betaalbare woningen voor bijvoorbeeld spoedzoekers, starters en mensen die zorg aan huis nodig hebben. Van de 762 woningen hebben we er al 315 gerealiseerd. In december 2023 heeft de raad beslist om geld beschikbaar te stellen voor de realisatie van 30 flexwoningen op de locatie hoek Drostenstraat – Burgemeester Feithsingel. In samenwerking met Domesta wordt uitvoering gegeven aan het project. Flexwonen is bedoeld om het aanbod voor woningzoekenden te vergroten. Zo vergroten we de kans dat mensen snel een woning kunnen vinden. Gelet op de goede samenwerking met de betrokken partijen en de snelheid in de besluitvormging zijn we hiermee koploper in Drenthe.
Daarnaast bieden we vanaf 2023 als gemeente de mogelijkheid aan starters om een starterslening af te sluiten. De starterslening is een aanvulling op een eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker. De
eerste startersleningen zijn verstrekt en het aantal aanvragen lijkt veelbelovend.
Ook probeerden we invloed uit te oefenen op voldoende huisvesting voor onze eigen inwoners. Dit deden we door te werken met lokale wooninitiatieven in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO constructies). Hierbij heeft een groep toekomstige bewoners meer invloed op de ontwikkeling van hun eigen woning. Zoals bijvoorbeeld in Sleen en Gees. We zochten naar ruimte om buiten de gebaande paden te gaan. Daarom zijn we begonnen met het verkennen van de mogelijkheden van flexwonen op eigen erf. We droegen dus vanuit verschillende rollen bij aan de oplossing van het woningtekort: de ene keer waren we initiatiefnemer, de andere keer waren we ondersteunend.
Naast het creëren van extra woonruimte hebben we ook geïnvesteerd in ontwikkelingen die ten goede komen aan de leefbaarheid in brede zin. Als voorbeeld noemen we het multifunctioneel centrum (MFC) in Schoonoord. Door het MFC wordt het maatschappelijke aanbod aan scholen, sportverenigingen en op den duur het dorpshuis gebundeld op één locatie. Het is een belangrijke impuls voor het dorp. Daarnaast komen er door het MFC plekken vrij in het dorp. Deze kunnen we invullen met ruimte voor wonen, groen, ontmoeting en parkeren. Hierover zijn we vanaf 2023 al volop in gesprek met Dorpsbelang en Woonservice.
Vergunningen, toezicht en handhaving
In 2023 is het beleidsplan voor Vergunningverlening, Handhaving en Toezicht 2023-2027 vastgesteld. In dit beleid staat de nieuwe visie en zijn nieuwe doelen, principes en strategieën vastgesteld. Daarnaast was de komst van de Omgevingswet (inwerkingtreding 1 januari 2024) directe aanleiding voor de actualisatie van het beleid.
Ook in de uitvoering hebben we ons verder voorbereid op de komst van de Omgevingswet. In de dienstverlening onder de Omgevingswet hanteren wij verschillende instrumenten. We werken met het Omgevingsplein (Omgevingsplein | Gemeente Coevorden): op dit plein staat alle informatie waar je rekening mee moet houden als je in de gemeente Coevorden iets wilt bouwen, verbouwen of aanpassen in de leefomgeving. Ook zijn we gaan werken met omgevingscoaches. De coach geeft uitleg en advies aan de initiatiefnemer, onder andere over de regels. Ook geeft de coach aanvullende informatie.
Verder zijn we dagelijks telefonisch bereikbaar voor het beantwoorden van vragen en het afhandelen van informatieverzoeken. Bij nieuwe meldingen en aanvragen kijken we eerst of de informatie volledig is. Bij een complete aanvraag wordt besproken welke route het beste past in de afhandeling van de aanvraag. We communiceren deze route naar de initiatiefnemer, zodat deze direct weet waar hij aan toe is. Er wordt een vaste contactpersoon toegewezen. Die behandelt de aanvraag en blijft het vaste aanspreekpunt voor de initiatiefnemer.
Voor de afhandeling van omgevingsplanwijzigingen en vergunningaanvragen die niet passen binnen de kaders van het omgevingsplan is er een Omgevingstafel. De Omgevingstafel is een adviescommissie voor het college. Het advies wordt uitgebracht voor complexe aanvragen waarin alle belangen integraal worden afgewogen. Alle leden van de Omgevingstafel komen aan het woord, elk standpunt wordt belicht.
Vitale Vakantieparken
Drenthe is dé vrijetijdsprovincie van Nederland. Veel toeristen en vakantiegangers brengen hun vakantie door op één van de vakantieparken in de provincie, ook in Coevorden. We zijn trots op onze parken en willen deze sterker op de kaart zetten. Dat doen we met het programma Vitale Vakantie Parken Coevorden (VVPC). Samen met bewoners, eigenaren en verhuurders zijn we aan de slag met de vakantieparken. Zodat de parken passen bij de wensen van de huidige en toekomstige toerist. En daarmee de leefbaarheid, economische situatie en werkgelegenheid van deze parken en hun omgeving verbetert. We organiseerden een themabijeenkomst over het programma voor de gemeenteraad. Verder is ingezet op het uitvoeren van een Quickscan om de huidige en toekomstige recreatieve mogelijkheden van de parken te onderzoeken. De uitvoering van het programma vraagt meer tijd dan van tevoren was ingeschat.
Werken
We willen graag het vestigingsklimaat in Coevorden voor bedrijven versterken. Daarom zijn we verder gegaan met de zoektocht naar locaties voor (nieuwe) bedrijventerreinen. Dit doen we samen met de regio en de provincie Drenthe. Het invullen van deze opgave is best complex. Hier spelen verschillende aspecten een rol in, het gaat dan bijvoorbeeld om het overvolle stroomnet (netcongestie) en de stikstofproblematiek. Extra aandachtspunt is de landschappelijke inpassing.
Ook loopt er een Regio Deal-project dat gericht is op kwaliteitsverbetering van bedrijventerrein Leeuwerikenveld. We hebben ingezet op het versterken van onze (grensoverschrijdende) samenwerking. Als voorbeeld noemen we het samenwerken in de regio op het gebied van wonen, werken en welzijn mede gefinancierd uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Op 1 november 2023 vond de ondertekening plaats van het convenant voor de nieuwe Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe II. Door subsidiegeld uit de Regiodeal kunnen diverse initiatieven worden ondersteund. Een mooi voorbeeld is het in 2023 geopende Logistiek Kenniscentrum Coevorden (LKC): een punt om kennis op het vlak van transport en logistiek te vergaren, te bundelen en onderling te delen.
Ook de samenwerking in de Dutch TechZone leverde ons in 2023 mooie resultaten op. De gemeente Borger-Odoorn is in 2023 toegetreden tot de Dutch TechZone. Het gebied is hiermee verbreed en valt nu samen met het Regio Deal-gebied. In 2023 is de samenwerking met de verschillende ondernemersverenigingen versterkt. Verder is vanuit het netwerk van Dutch TechZone hard meegewerkt aan het indienen van een propositie voor de nieuwe Regio Deal. Met het toekennen van de nieuwe Regio Deal is dit traject succesvol verlopen.
In 2024 bestaan het bedrijventerrein Europark en de GVZ Europark GmbH 25 jaar. Vooruitlopend waren er in 2023 gesprekken met partners over de toekomst van het bedrijventerrein. Ontwikkelingen hebben ertoe geleid, dat onze gemeente het aandelenpakket van de NOM in 2023 heeft overgenomen. Wij zijn nu voor 50% aandeelhouder.
Ook vond op 4 oktober 2023 de grensoverschrijdende ondernemersbijeenkomst van het GVZ Europark plaats. De deelnemers waren te gast bij het bedrijf Intergas dat op het bedrijventerrein Europark is gevestigd. Samen met partners werkten we verder aan een toekomstbestendige recreatiesector. Het is lovenswaardig hoe deze sector op zijn eigen inventieve manier de moeilijke jaren van Corona is doorgekomen. Zowel de grote parken als de aanbieders van kleinschalige recreatie zijn gezond en kijken positief naar de toekomst. Wist je dat Coevorden de gemeente is met de meest toeristische overnachtingen van Drenthe?
In het najaar van 2023 was het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh werd geïnspireerd door het landschap en de bewoners van Drenthe. Met Van Gogh als gids hebben wij samen met provincie Drenthe, gemeenten Emmen en Hoogeveen, Drents museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe onze bewoners en bezoekers geraakt met het verhaal van Van Gogh. Zijn verhaal is zichtbaar en beleefbaar gemaakt met onder andere een grote tentoonstelling van zijn Drentse werken, een muziektheaterstuk, fietsen wandelroutes en tal van lokale initiatieven. Dit is een mooie basis om de komende jaren op verder te bouwen.
In 2023 hebben we een zogenaamde landbouwfoto op laten stellen. Deze analyse geeft weer hoe deze sector zich in onze gemeente ontwikkelt. De uitkomsten van de analyse worden nu besproken met de agrariërs om te kijken of ze herkend worden. Dit is in 2023 gestart. Doel is dat we gezamenlijk in beeld brengen welke stappen gezet kunnen worden om de sector te ondersteunen in de transformatieopgave. Hier ligt ook een relatie met het op te stellen omgevingsprogramma voor het landelijk gebied waar de verschillende partijen die actief zijn in ons landelijke gebied bij betrokken worden.
Programma Binnenstad
In de binnenstad van Coevorden bouwen we aan historie. Over een periode van drie jaar maken we van de Markt, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide een Kasteelpark. In januari 2022 ging de gemeenteraad akkoord met het ontwerp voor de Weeshuisweide. Daarna werd gestart met de inrichting. In het najaar van 2023 werd de nieuwe inrichting van de Weeshuisweide afgerond. In april 2023 organiseerden we een inloopbijeenkomst om met inwoners, ondernemers en raadsleden in gesprek te gaan over schetsontwerpen over de Markt en de Haven. Dat is het volgende onderdeel van het Kasteelpark waar we mee aan de slag gaan.
Infrastructuur
In april 2023 werd het Stationsplein in Coevorden omgedoopt tot het Relus ter Beekplein. Er staat ook een beeltenis van hem. Relus ter Beek was geboren Coevordenaar, een oud-politicus en vanaf 1995 tot 2008 commissaris van de koningin in Drenthe.
Samen met partners voerden we succesvol lobby voor de Nedersaksenlijn. Dat is de spoorlijn die van Groningen naar Enschede moet lopen, via Coevorden. Het Rijk maakte 85 miljoen euro vrij voor de aanleg van de eerste fase. Ook voor grensoverschrijdende werkers, scholieren en toeristen willen we een goede internationale treinverbinding creëren. Daarom hebben we in 2023 verder ingezet op de ontwikkeling van de spoorverbinding Emmen en Rheine via Coevorden en Emlichheim (deels Nedersaksenlijn).
Naast treinverbindingen willen we als gemeente ook veilige en aantrekkelijke verbindingen voor fietsers hebben. Daarom zijn we in 2023 begonnen met de planvorming voor de doorfietsroute Coevorden-Emmen-Borger.
Fysieke leefomgeving / Omgevingswet
De Omgevingswet (inwerkingtreding 1 januari 2024) bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt deze wet de basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. De Omgevingsvisie is één van de verplichte wettelijke instrumenten na de invoering van de Omgevingswet. In oktober 2023 werd de Omgevingsvisie Coevorden voorgelegd aan de gemeenteraad en vervolgens vastgesteld. De eerste uitwerking van de Omgevingsvisie gebeurt in het Omgevingsprogramma Buitengebied. Het doel van dat Omgevingsprogramma is om te komen tot een samenhangende visie op het buitengebied, die draagvlak vindt bij zoveel mogelijk betrokken partijen. In dat kader stelden we in 2023 de startnotitie Omgevingsprogramma Buitengebied Fase 1 op.
Samenwerken met partners om een gezonde fysieke leefomgeving te hebben is noodzakelijk. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop het project Nieuwe Drostendiep is vormgegeven. Op initiatief van georganiseerde agrariërs is een samenwerkingsverband ontstaan waardoor de agrariërs vanaf het begin nauw betrokken zijn bij de invulling van de plannen in het gebied. Wij nemen hier ook aan deel, samen met Natuurmonumenten, Stichting het Drentse Landschap, Agrarisch Natuur Drenthe, waterschap Vechtstromen en de provincie Drenthe.
Duurzaamheid
Programma Duurzaamheid
Op verschillende manieren werken wij aan een duurzame(re) toekomst voor de generaties die volgen. Het Programma Duurzaamheid is gebouwd op vier pijlers: energietransitie, groene leefomgeving, circulaire
economie en een duurzame gemeentelijke organisatie. In 2023 zetten we verder in op het vergroten van bewustwording, zowel intern als extern. Het college heeft het actieplan Maatschappelijk Verantwoord
Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) vastgesteld. Dit actieplan omschrijft de ambities en doelen van onze gemeente. Daarnaast hebben wij als gemeente in april het manifest ‘Drenthe Van Afval Naar Grondstoffen, samen op weg naar een Drentse Circulaire (grondstoffen) Economie’ ondertekend. Terugkijkend realiseren wij ons, dat we méér zichtbaar mogen maken wat we doen om bijvoorbeeld Coevorden
groener te maken. Want we bieden bijvoorbeeld veel ruimte aan biodiversiteit en natuurkwaliteit.
Afval
Als gemeente staan we voor een grote uitdaging om de hoeveelheid restafval drastisch te verminderen. In onze gemeente gooien we jaarlijks gemiddeld nog 160 kilo aan restafval per persoon weg. Terwijl 110 kilo hiervan nog bestaat uit materiaal dat kan worden hergebruikt. Om als inwoner een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van onze afvalinzameling hielden we in september een enquête over afvalinzameling en afvalscheiding onder onze inwoners. Daaruit bleek onder andere dat inwoners, vaak uit gemak, nog regelmatig onnodig afval bij het restafval gooien. Ook bleek dat veel inwoners bereid zijn om het afval beter te scheiden als het ze gemakkelijker wordt gemaakt en ze kosten kunnen besparen. De uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt in het nieuwe beleidsplan. Er wordt ook ingezet op een betere voorlichting.
In 2023 zijn meerdere besluiten genomen om de afvalscheiding te verbeteren. Bijvoorbeeld over de inzamelvoorzieningen voor hoogbouw, extra ondergrondse sorteerstraten voor PMD, oud papier, textiel en plaatsing van luiercontainers. De raad stelde het Beleidsplan Afval en Grondstoffen 2023-2027 vast. In december besliste de raad om een nieuwe tariefstructuur van de afvalstoffenheffing in te voeren. Hiermee willen wij onze inwoners motiveren om het afval nog beter te scheiden. De inwoners oefenen daarmee zelf invloed uit op de hoogte van de kosten die zij betalen voor afval.
Toekomstbestendig beheer openbare ruimte
In 2023 startte het onderzoek naar de haalbaarheid van nieuwbouw van een gemeentewerf in combinatie met één milieustraat. Dit onderzoek omvat ook de methoden van verwaarding van onze groene afvalstromen.
Samen
We willen een kindvriendelijke gemeente zijn waarbij we ervoor kiezen de nadruk te leggen op kansengelijkheid en bestaanszekerheid voor alle inwoners in de meest brede zin van het woord. Dit willen we behouden en vergroten door een sterke samenwerking met partners.
Vangnet / normalisering
Domein Overstijgende Samenwerking (DOS) hadden we scherp in het vizier. De kern van deze samenwerking is om de zorg vanuit het perspectief van de inwoner te organiseren en wat hij nodig heeft om zo lang mogelijk zelfstandig mee te kunnen doen aan de samenleving en thuis te kunnen blijven wonen. Typerend is de verbinding tussen de informele zorg (burgerkracht) en de formele zorg (professionals). Maar het lukte niet goed dit te organiseren, doordat we hier als gemeente onvoldoende capaciteit voor beschikbaar hadden.
Bestaanszekerheid
‘Gulle gemeente zoekt arme gezinnen’. Met die kop stond een artikel in Binnenlands Bestuur over onze inkomenssteun op maat voor huishoudens die door de hoge energieprijzen werden getroffen. Het animo voor de regeling was lager dan verwacht. Daarom startten we een pilot met een huis-aan-huis aanpak. In september 2023 besliste de raad om de collectieve zorgverzekering (gemeentepolis) structureel beschikbaar te stellen aan financieel kwetsbare inwoners van de gemeente. De gemeentepolis is één van de maatregelen die we nemen om minima tegemoet te komen in de hoogte van de zorgkosten en een alternatief bieden voor chronisch zieken met een kleine beurs. Hiermee willen we voorkomen dat mensen niet de zorg vragen die zij nodig hebben.
Verenigingsleven
In onze gemeente zijn diverse verenigingen actief. In 2023 faciliteerden we verenigingen op verschillende manieren bijvoorbeeld door ondersteuning door de Buurtsportcoaches. Denk hierbij aan clubkadercoaching, verbreden van aanbod en de samenwerking tussen verenigingen en het onderwijs.
Veiligheid en leefbaarheid
De gemeente heeft de regierol bij het ontwikkelen van integraal veiligheidsbeleid. Dit gebeurt in afstemming met verschillende (veiligheids)partners zoals de politie en het openbaar ministerie. In 2023 heeft onze raad het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 vastgesteld. Het plan zet de strategische hoofdlijnen uit. Door schaarste in middelen en menskracht zijn keuzes gemaakt op welke onderwerpen de focus ligt: jeugd, zorg, ondernemen, ondermijnende criminaliteit en digitale veiligheid. De aanpak van ondermijning hebben we opgepakt. In 2023 zijn we aangesloten bij het meldpunt ‘Meld een vermoeden’. Aanvullend zijn voorbereidingen getroffen om tot een Drentse aanpak van ondermijning te kunnen komen.
Kunst en cultuur
In september 2023 stelde de raad het cultuurbeleid van de gemeente Coevorden vast. Hiermee is een basis gelegd om de komende jaren kunst en cultuur in onze gemeente nog sterker te maken en structureel in onze leefomgeving te verankeren. Het kind staat centraal, omdat het belangrijk is om op jonge leeftijd in aanraking met kunst en cultuur te komen. Het uitgangspunt is de samenwerking met het onderwijs en het Programma Kansrijk Opgroeien.
Jeugd en Onderwijs
In 2023 gaven we invulling aan het Uitvoeringsplan Jeugd 2022-2023. Er is een start gemaakt om samen met professionals in kinderopvang en onderwijs een omslag te maken naar meer normaliseren en contextualiseren. Met als doel hogere gelukscijfers bij de jeugd en minder instroom in de jeugdzorg. Daarnaast zijn er belangrijke besluiten genomen om in een later stadium tot nieuwbouw van De Nieuwe Veste te kunnen komen, bijvoorbeeld een wijziging van het bestemmingsplan.
Eigenheid dorpen en wijken
Gebiedsgericht werken
In 2023 kregen bewoners van de wijk Lootuinen 50.000 euro om de wijk te verbeteren. De wijk kan zo experimenteren met de zogenaamde burgerbegroting. We willen met deze manier van werken niet alleen de inwoners stimuleren om na te denken over de eigen woonomgeving. Maar ook de gemeentelijke organisatie en de inwoner dichter bij elkaar brengen. De gemeente Coevorden zet met de Burgerbegroting
Lootuinen in op een ondernemende wijk waarin bewoners een actieve rol spelen bij de ontwikkeling en verbetering van hun leefomgeving. Het gaat om een pilot. Op basis van de ervaringen in Lootuinen kijken we of er ook in andere dorpen en wijken gewerkt kan worden met de Burgerbegroting. De gemeente stelde in meerdere dorpen en wijken budgetten beschikbaar. De budgetten werden door de belangenverenigingen aangevraagd en onder regie van de bewoners zelf besteed aan onder andere leefbaarheid.
Fundering voor de toekomst
Financieel gezond
Wij sluiten het jaar 2023 af met een positief saldo van € 7,6 miljoen. Het leeuwendeel wordt echter gereserveerd voor nog te realiseren nieuwe beleidsontwikkelingen die doorlopen in het komende jaar (€ 2,4 miljoen), ontvangen middelen van het rijk in december waarvoor wij kosten maken in 2024 (€ 1,0 miljoen) en het overschot op de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne (€ 4,1 miljoen). Het nettoresultaat is ongeveer € 0,1 miljoen en voegen wij toe aan de algemene reserve. De belangrijkste financiële afwijkingen in negatieve zin doen zich voor bij de uitvoering van de Jeugdzorg, hogere tarieven voor energie, kosten voor personeel en automatisering. Daarnaast zien wij voordelen op de beleidsterreinen inkomensverstrekking en participatie, algemene uitkering gemeentefonds, rente en dividend en vrijval van enkele stelposten.
Ondanks het positieve resultaat hebben wij zorg voor de toekomst. Stijgende kosten voor de zorg, energie en personeel in een setting met druk op de arbeidsmarkt, inflatie en instabiliteit in delen van de wereld om ons heen geven hier aanleiding toe. Aan de andere kant hebben wij een goede financiële uitgangspositie en een ambtelijke organisatie die iedere dag vol enthousiasme werkt aan het realiseren van onze bestuurlijke ambities en het creëren van een gemeente waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. Dat blijven wij in 2024 ook onverminderd doen!
Toekomstbestendige organisatie
In 2022 startten we met het programma toekomstbestendige organisatie (TBO). Met als doel, de naam zegt het al, onze organisatie toekomstbestendiger te maken. In 2023 kreeg het programma een nieuwe
naam: ‘Samen Slimmer Werken met en voor Coevorden’.
Met deze naam komen we nog dichter bij de kern waar het in dit programma om draait.
Samen slimmer werken geven we vorm door bijvoorbeeld te werken aan:
• samenwerking met inwoners en partners;
• het zo goed mogelijk benutten en ontwikkelen van kennis, competenties en talenten van collega’s;
• slimme inrichting van processen;
• grip op onze programma’s en projecten;
• gerichte inzet van data en moderne technologieën.
In 2023 werkten we aan een advies voor een aangepaste organisatiestructuur en verduidelijkten we de leidinggevende rollen. Om zo bij te dragen aan meer aandacht van leidinggevenden voor het team en de
professionele en persoonlijke ontwikkeling van collega’s.
Ook deden we een benchmark. De benchmark vergeleek onze formatie en kosten in relatie tot ons werk met vergelijkbare gemeenten. Zo weten we waar we staan. Dit helpt ons om steeds weer onderbouwde keuzes maken. Keuzes tussen wat nodig is en de capaciteit die daarvoor beschikbaar is.
Door samen slimmer te werken, bouwen we de komende jaren aan een eigentijdse gemeente met blije collega’s en blije inwoners. Aan een gemeente waarop je kunt vertrouwen en waar het fijn leven, wonen, werken en recreëren is.