Inleiding
Het jaarverslag is het laatste document in de Stuur- en Verantwoordingscyclus. Onze Stuur- en Verantwoordingscyclus is opgebouwd uit vier documenten: kaderbrief, programmabegroting, halfjaarrapportage en jaarverslag. Aan de hand van het jaarverslag legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde beleid en de financiën. In het jaarverslag is de jaarrekening opgenomen. De jaarrekening is gecontroleerd door de accountant.
In november 2023 diende de gemeenteraad een motie in: Transparantie financiën Coevorden (motie 23-29 PAC). De gemeenteraad vraagt het college om vanaf 2024 onder andere het Jaarverslag op een meer toegankelijke wijze te presenteren aan de inwoners van de gemeente Coevorden. Het college heeft hieraan invulling gegeven door ook een publiekversie van de jaarrekening op te leveren.
Voorwoord
‘Gewoon doen’. Dat is het motto in het coalitieakkoord en bestuursprogramma. Dit hebben we als gemeente in 2023 veel gedaan. Gelukkig deden we dat op verschillende manieren vaak samen met onze inwoners. Maar ook met partners en medeoverheden. We zijn groot genoeg om samen met elkaar de goede dingen te doen en te bereiken. Daarbij kennen we elkaar en elkaars behoefte goed, omdat we niet te groot zijn.
In het Jaarverslag 2023 vertellen wij wat we hebben gedaan. Daarmee laten we ook zien hoe ver we zijn met de uitvoering
van het Bestuursprogramma 2022-2026.
Daarom gebruiken we in het Jaarverslag 2023 dezelfde indeling:
• Bouwen voor de samenleving
• Duurzaamheid
• Samen
• Eigenheid dorpen en wijken
• Fundering voor de toekomst.
Het uitvoeren van onze plannen kost geld. Daarom staat in dit Jaarverslag ook onze financiële situatie.
Basis voor dit jaarverslag
Het jaarverslag is een afspiegeling van de begroting. Wij rapporteren over de onderwerpen die wij in de Programmabegroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026 (hierna: ‘begroting’) hebben opgenomen.
Wet- en regelgeving
Gemeentewet
In de gemeentewet is bepaald dat de gemeenteraad het jaarverslag vaststelt. Het college van burgemeester en wethouders zendt het vastgestelde jaarverslag binnen twee weken na vaststelling, maar in ieder geval voor 15 juli van het jaar volgend op het verslagjaar aan het college van Gedeputeerde Staten.
Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)
In het BBV zijn diverse artikelen opgenomen met betrekking tot de vereisten voor het jaarverslag. Het jaarverslag is zodanig opgebouwd dat wij aan deze vereisten voldoen.