Bestrijding ondermijning
Binnen het programma Vitale Vakantieparken wordt gewerkt aan verschillende doelen. Eén daarvan is ondermijning wat in verschillende gradaties is geconstateerd. Samen met het Naober (onderdeel van het drentse programma Vitale Vakantieparken Drenthe) onderzoeken wij ondermijning op de vakantieparken. Het bestrijden van de verschillende vormen van ondermijning is een proces van lange adem wat door de programmatische aanpak is geborgd. Het proces is in een aantal fases op te delen, van onderzoek tot het voorkomen van recidive. De inzet van de expertise van Naober samen het programmateam, veiligheid en handhaving leidt tot het gewenste resultaat. Voor deze bestuursperiode is er inhuur van extra capaciteit van juridische en toezicht medewerkers. De komende jaren zal dit moeten worden opgenomen als lijnactiviteit om de kans op ondermijning te voorkomen.
Portefeuillehouder
- Renze Bergsma
Kwaliteit
Toelichting
Tot op heden zijn er geen feitelijke ondermijningsactiviteiten op de vakantieparken aangetroffen. In de bevordering van de algehele vitaliteit is ingezet op ondersteuning van sociale problematiek en op beëindiging permanente bewoning op de parken in fase I. De specifiek voor het programma ingehuurde jurist VTH en toezichthouder houden zich bezig met de handhavingsprocedure van onderzoek en constatering, daar waar gewenst ondersteuning tot het formeel aanschrijven van eigenaren/bewoners.
Geld
Toelichting
Door samenwerking met VVP Drenthe wordt een deel van het tarief betaald door Naober Drenthe.
Tijd
Toelichting
Door een toename van het aantal WOO-verzoeken vanuit eigenaren van vakantieparken is de extra ingehuurde capaciteit van de jurist voor de handhaving voor een substantieel deel in de afhandeling hiervan gaan zitten. Dit heeft vertraging in de juridische stappen beëindiging bewoning vakantiewoningen opgeleverd. In 2024 wordt een inhaalslag gemaakt. De verwachting is dat de lopende dossiers in 2024 van de parken fase I kunnen worden opgepakt.