Omschrijving activiteit

Het programma Kansrijk opgroeien is een belangrijk middel om een impuls te geven aan de ambitie Voorkomen.
Wij willen het verschil maken voor kinderen die in situaties leven waarin armoedeproblematiek van generatie op generatie wordt doorgegeven. De hele omgeving moet zich bewust zijn van de invloed van (intergenerationele) armoede en de mogelijkheden om dit te doorbreken. Als professionele organisaties willen we in een programma van 4 jaar samen leren van en met de kinderen, hun ouders en hun omgeving wat wel en niet werkt en ons handelen aanpassen waar dat nodig is. We doen dit in Poppenhare, Lootuinen en Tuindorp om vervolgens te leren voor de hele gemeente. We werken hierin samen met MWC, onderwijspartners, kinderopvangorganisaties, jeugdgezondheidszorg, woningcorporatie en onderzoeksinstellingen en breiden dit verder uit. Samen leren met en van de inwoners is in ieder project een uitgangspunt.

In 2021 zetten we in op het herkennen van (intergenerationele) armoedeproblematiek. We onderzoeken of we met voorzieningen kinderen en hun ouders die in een situatie met intergenerationele armoede leven voldoende bereiken en wat daarin verbeterd kan worden. We willen meer weten over problematiek achter schoolverzuim, zodat we vroeger kunnen signaleren. De pilot met de gezinscoaches, medegefinancierd voor de regiodeal, wordt voortgezet. We zetten met in op leefstijl en bewegen en het ontdekken van talenten, samen met de partijen van het sport- en preventieakkoord. We gaan voor de Doe Mee-pas en het Kindpakket na welk aanbod toegevoegd kan worden om te komen tot meer inclusie. We willen met het onderwijs en bedrijfsleven de basisvaardigheden van kinderen en hun ouders verbeteren en de kans vergroten op het vinden en behouden van werk door jongvolwassenen. Kennis uit de gebiedsagenda en proeftuin Tuindorp wordt benut om de behoeftes in de fysieke woon- en leefomgeving te leren kennen. Monitoring vindt plaats om te weten of de doelen van het programma worden gerealiseerd en om de resultaten van de inspanningen te meten.

Portefeuillehouder

J. Brink

Kwaliteit

G

Toelichting

Het programma 'Kansrijk opgroeien, voorkomen en doorbreken van intergenerationele armoede' is in januari 2021 gestart. In dit jaar is, binnen de gemeente en  in overleg met partners, meer samenhang ontstaan in activiteiten die bijdragen aan het bereiken van de doelstelling van het programma. Er is ervaring opgedaan met de inzet van ervaringsdeskundigen, waarbij een les is om ervaringsdeskundigen vroeg in een proces mee te laten denken. Er zijn contacten gelegd tussen initiatiefnemers en gemeente en partners, waardoor o.a. Petje af en Ben ik in beeld hebben kunnen starten. 

Door de coronapandemie duurt het ontwikkelen en maken van afspraken soms langer vooraf ingeschat. Ook hebben partners extra activiteiten vanwege de deze pandemie, zoals de GGD en het onderwijs), waardoor ze minder tijd hebben om af te stemmen. Daarop is geanticipeerd, nl. door bij de inzet van de NPO middelen als randvoorwaarde op te nemen dat deze middelen kansenongelijkheid niet mag vergroten en dat het een langdurig effect moet hebben, juist op het vergroten van kansengelijkheid. 2021 stond in het teken van verkennen, samen optrekken, elkaars rollen en mogelijkheden ontdekken en bespreken. In september 2021 is de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken van de uitvoering van activiteiten in het programma.

2022 staat meer in het teken van het beter beschrijven van de leerervaringen en met de kernpartners nagaan wat dit in hun werkprocessen betekent en waar nodig omzetten in ontwikkelingen. En in het teken van het delen van kennis bij de brede kring aan partners. Dus niet zo zeer meer doen, maar bewuster doen.

Geld

O

Toelichting

Het budget is voor minder dan de helft benut. Er is meer samenhang aangebracht in bestaande activiteiten, waarvoor geen aanvullende middelen nodig waren. Voor één van de projecten is subsidie beschikbaar gesteld vanuit het Innovatiebudget Zorg en ondersteuning. Door de beschikking over een eigen onderzoeksmedewerker is inzet van een externe organisatie (nog) niet nodig geweest. Daar waar dat wel gebeurt, wordt het gefinancierd uit budget van de Regio Deal. Daarnaast is het versterken van de vroegsignaleringprobematische schulden, waarvoor budget gereserveerd is in het programmabudget, wat later gestart vanwege het vertrek van een medewerker en het opvangen van werkzaamheden door anderen die bij het project betrokken zijn.

Tijd

G

Toelichting

Het programma Kansrijk opgroeien heeft een looptijd van 4 jaar, gestart in 2021.