Mobiliteit
In 2021 hebben wij verdere uitvoering gegeven aan de uitvoering het bestuursakkoord. Vanuit onze fietsnota "Ruimte voor de fietser" is het fietspad Hengstmeerwerg verbeterd en zijn diverse fietspaden in voorbereiding.
In BOCE verband hebben we de Bereikbaarheidvisie Zuidoost Drenthe opgesteld. En samen met de provincie en de gemeenten in Drenthe is een Regionaal Mobiliteitsplan Drenthe gemaakt. In dit plan wordt beschreven op welke wijze de bestaande mobiliteit duurzamer gaan maken.
In het kader van openbaar vervoer is de stationsomgeving Coevorden is opnieuw ingericht en het station is een kwalitatieve HUB voor reizigers geworden. Tevens hebben wij met Prorail afspraken gemaakt om de NABO (Niet Actief Beveiligde Spoorwegovergangen) in onze gemeente op te heffen.
Aantrekkelijke binnenstad
In 2017 stelde de gemeenteraad de “Toekomstvisie Centrum Coevorden” vast. Sindsdien werken we met diverse belanghebbenden en betrokkenen aan de uitvoering van die visie. Wij streven naar een aantrekkelijke binnenstad voor bewoners en bezoekers. Hierin geven wij ruimte aan onze rijke historie. Dat doen we binnen het Programma Binnenstad. De samenwerking in de programmagroep -met daarin ook Centrummanagement en Domesta- is goed. Onderdeel van de eerste fase van dit programma was de vaststelling van de ruimtelijke en programmatische visie Kasteelpark Coevorden door uw raad in oktober 2019. In 2021 is het onderdeel Weeshuisweide samen met de stad verder uitgewerkt. Maar ook andere zaken hebben we het afgelopen jaar gerealiseerd. Denk daarbij aan de heringerichte centrumstraten, plaatsing van de eerste stadsgravures, succesvolle vastgoedregelingen, vulling van lege panden, het stimuleren van nieuwe vestiging en de introductie van een heuse cadeau- en verpakkingslijn voor ondernemers van de binnenstad.
We merken dat de inspanningen vanuit het Programma Binnenstad en uw raad ook verder haar vruchten beginnen af te werpen. Investeerders en winkelbedrijven vinden te midden van al onze investeringen en stimuleringsregelingen de weg naar onze binnenstad terug. Het ‘gat’ aan de Sallandsestraat wordt binnenkort bebouwd en de kop van de Friesestraat met ook de Gansehof wordt langzamerhand weer redelijk gevuld. In al deze zaken zoeken we en hebben we goede contacten met de ondernemers en de bewoners van de binnenstad.
Woon- en leefklimaat
In december 2021 zijn de Woonvisie 2021+ en het Woonwagenbeleid unaniem aangenomen door de raad. Op basis van cijfers èn gesprekken is voor een koers van realistische groei gekozen. Aan beide stukken is een uitvoeringsprogramma gekoppeld en worden in het eerste kwartaal van 2022 de eerste stappen in de uitvoering gezet.
Omgevingswet
In mei 2021 maakte de Rijksoverheid bekend dat de nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet 1 juli 2022 werd. Inmiddels is de inwerkingtreding opnieuw uitgesteld tot 1 oktober 2022. Door uitstel van de inwerkingtreding ontstond meer ruimte om de implementatie van de wet op zorgvuldige en verantwoorde wijze af te ronden. Met de pilot Omgevingsplan Binnenstad zijn de eerste ervaringen opgedaan met een omgevingsplan. Het ontwerp van de Omgevingsvisie was eind 2021 gereed en wordt in het eerste kwartaal van 2022 aan de raad voorgelegd. Vaststelling van de Omgevingsvisie zal in 2022 plaatsvinden.
"Wij streven naar het realiseren van een mooie uitnodigende binnenstad, een binnenstad waar bezoekers en bewoners zich thuis voelen en worden verrast door wat Coevorden te bieden heeft. De drie doelstellingen van het Programma Binnenstad gaan over versterken van eigenheid, aanpak van winkelstraten en een uitvoeringsprogramma dat wij samen met onze partners Centrummanagement Coevorden en Domesta oppakken. Voor dit programma is het betrekken en inspireren van onze inwoners, ondernemers en andere partijen een belangrijke pijler voor succes. Met een nieuwe inrichting voor de stationsomgeving (RSP) wordt bovendien bijgedragen aan een aantrekkelijke binnenkomst van onze binnenstad."