Omschrijving activiteit

Ook in 2021 gaat het Programma Binnenstad onvermoeibaar verder met het realiseren van haar programmadoelstellingen. Daarbij worden concreet de onderstaande zaken in 2021 opgepakt:

• Doorontwikkeling en uitrollen marketingcommunicatiestrategie ‘Stad van Strijd’;
• ontwikkeling tweede ronde vastgoedregelingen;
• realisatie parkeerplaatsen aan de Oostersingel – Oosterstraat en de Molenbelt;
• realisatie deelproject Weeshuisweide (Kasteelpark);
• verbeteren aangezicht van de Koesteeg, Bakkersteeg en Rikkerstraat;
• transformatie van de Weeshuisstraat;
• transformatie van de Molenstraat;
• transformatie van het gebied rond de kerk (Sallandsestraat, Kerkstraat, Kromme Elleboog);
• ontwerpproces Markt;
• ontwerpproces Haven;
• ontwerpproces Citadelpunt.

De realisatie van de Markt en Haven voorzien we in 2023.

Portefeuillehouder

S. Stegen

Kwaliteit

G

Toelichting

In het ontwerp van de Weeshuisweide zijn de elementen opgenomen zoals benoemd in de Ruimtelijke en programmatische visie Kasteelpark Coevorden waar de volgende Stedenbouwkundige randvoorwaarden van de Weeshuisweide zijn opgenomen:
•    De inrichting van de kasteelgracht moet worden versterkt door beplanting die de illusie moet wekken van water, bijvoorbeeld bolgewassen met blauwe bloemen. 
•    De Weeshuisweide moet een open karakter houden, zodat het geschikt is voor kleinschalige openbare culturele evenementen 
•    Het oorspronkelijke weeshuis moet meer prominent in de ruimte staan. De parkeerplaatsen maken daarom plaats voor een groene inrichting.
•    De Weeshuisweide wordt met een berceau omzoomd.

Geld

G

Toelichting

Om de Weeshuisweide te realiseren is een realisatiebedrag nodig. Het uiteindelijke realistaie bedrag valt ruim binnen de eerdere kostenramingen die onderdeel waren van de besluitvorming Visie Kasteelpark. Het bestaat uit een incidenteel bedrag voor de niet te activeren onderdelen van het project en een investeringskrediet van voor de te activeren onderdelen van dit project. 

Tijd

G

Toelichting

In het najaar van 2020 startten we met het benaderen van alle betrokkenen en gebruikers van de Weesshuisweide.  We vroegen hen welke wensen er zijn voor de herinrichting van de Weeshuisweide. We spraken bijvoorbeeld het museum, het theater, de historische verenigingen, de ondernemers en omwonenden. Daarnaast spreken we de beheerders; onze buitendienst en de collega’s van verkeer en veiligheid. Dit had als resultaat een programma van eisen van gebruikers en beheerders.

In een themabijeenkomst eind juni 2021 is de gemeenteraad bijgepraat en meegenomen in het proces om tot de realisatie van de nieuwe Weeshuisweide te komen. Begin november 2021 voerden we gesprekken met alle aanwonenden van de Aleida Kramersingel en de pandeigenaren van de Weeshuisstraat die dit op prijs stelden. Bij de aanwonenden van de Aleida Kramersingel gingen we op de koffie bij de mensen thuis. Hierdoor waren we in een voor hen veilige omgeving en konden we vanuit de eigen woning het perspectief op de Weeshuisweide bespreken. Voor de eigenaren van de panden aan de Weeshuisstraat organiseerden we een inloopavond in het gemeentehuis. De uitkomsten van al deze gesprekken zijn meegegeven aan de ontwerper van de Weeshuisweide.

Het ontwerptraject is in november 2021 opgestart samen met de projectgroep. In de projectgroep zitten diverse expertises vanuit de Gemeente Coevorden, zoals mensen van infra, groen aanleg en groen onderhoud, communicatie, archeologie en ruimtelijke kwaliteit. Dit om meteen in het ontwerpproces deze expertises te kunnen inzetten en te kunnen integreren in het ontwerp.

In december 2021 zijn we gekomen tot twee schetsontwerpen. Deze ontwerpen legden we op verschillende manieren opnieuw voor aan de stad, het college, uw raad en de directe omgeving. Zo organiseerden we verschillende inloopsessies in het gemeentehuis en een sessie op de Weeshuisweide. Hier kon ook een stem worden uitgebracht op een voorkeur en of opnieuw input geleverd worden waar we rekening mee konden houden voor de herinrichting van de Weeshuisweide. Ook zijn de ontwerpen online gepubliceerd en konden mensen met een bon uit de krant dan wel digitaal hun voorkeur aangeven. In januari 2022 is de input op de twee schetsontwerpen vertaald in een definitief ontwerp die ter besluitvorming is voorgedragen.