Omschrijving activiteit

De afgelopen vier jaar is door Dutch TechZone, voorheen vierkant voor werk, hard gewerkt aan de naamsbekendheid van de regio en het beoogde doel bekend staan als de regio voor excellent vakmanschap. De samenwerkingsovereenkomst tussen de vier gemeenten Hardenberg, Hoogeveen, Emmen en Coevorden loopt in 2021 af. Het afgelopen jaar is gekeken wat Dutch TechZone heeft opgeleverd maar nog belangrijker hoe de samenwerking kan worden voortgezet en hoe hieraan invulling kan worden geleverd. Dit heeft geresulteerd in een aantal aanbevelingen uit de evaluatie die zijn meegenomen in de strategische visie van Dutch TechZone. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal lopen van 1 januari 2022 tot 1 januari 2026. Het doel in 2030 dat de DTZ regio internationaal bekend staat als technische hotspot en excellent vakmanschap is onveranderd. Alleen de omgeving is veranderd, van hogere werkloosheid naar nu arbeidskrapte, meer aandacht voor circulariteit en impact ondernemen. De strategische visie geeft richting om hier invulling aan te geven. De financiële bijdrage van 1 euro per inwoner is ongewijzigd, Dutch TechZone zet in op het verbinden van de verschillende regionale, landelijke en internationale initiatieven, leden van het programmateam en medewerkers van het programmabureau nemen hier een actieve rol. Verder is Dutch TechZone betrokken bij oa het programma Skills4Future en uitvoering geven aan de pijler werk van de regiodeal.

Portefeuillehouder

S. Stegen

Kwaliteit

G

Toelichting

De strategische koers voor de DTZ-samenwerking is in 2022 vastgesteld. Eén van de pijlers is de positionering van de regio. De samenwerking tussen de deelnemende DTZ-partners heeft onder meer tot doel om verder invulling te geven aan de regiobranding.  Er is een netwerk- en verbindingsplan opgesteld dat hier verder inhoud aan zal geven. Ons bedrijfsleven willen we hier nadrukkelijk bij betrekken, zij zijn immers belangrijke ambassadeurs en zitten in netwerken waar ze de DTZ-boodschap kunnen uitdragen.

De DTZ-betrokkenheid bij de pijler Werk van de Regiodeal heeft met name tot inzet om het innovatieve economische ecosysteem te versterken. Het Fablab Coevorden is één van de voorbeelden die hier een bijdrage aan levert. Maar ook andere vormen van samenwerking tussen de drie O's dragen hier aan bij.

Geld

G

Toelichting

De financiering van het netwerk- en verbindingsplan zal waarschijnlijk plaatsvinden vanuit de vrijval van gelden uit de bedrijvenregeling. Niet in alle gevallen kon worden voldaan aan de voorwaarden van de subsidiebeschikkingen, een deel van dit vrijvallende geld wordt ingezet om de regiobranding verder vorm te geven. Extra investering vanuit de deelnemende partners lijkt dan ook niet noodzakelijk.

Tijd

G

Toelichting

Het betreft doorlopende activiteiten.