Omschrijving activiteit

Het wetsvoorstel Wet open overheid (Woo) is de opvolger van Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De wet is bedoeld om overheden meer transparant te maken en deze wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar en toegankelijk wordt. Het grootste verschil met de huidige Wob is dat de Woo ons ook verplicht om bepaalde informatie actief openbaar te maken. Actief openbaar maken kan alleen als de informatiehuishouding op orde is. Dit betekent dat wij inzichtelijk moeten hebben wat wij allemaal actief openbaar moeten maken. Daarnaast zijn wij aan het onderzoeken of wij de elektronische bewaaromgeving waar wij bij zijn aangesloten hiervoor kunnen gebruiken én hoe wij de stukken het beste kunnen anonimiseren. De Woo treedt naar alle waarschijnlijkheid 1 januari 2022 in werking.

Portefeuillehouder

R. Bergsma

Kwaliteit

G

Toelichting

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (hierna: Woo) in werking getreden. Deze wet richt zich op een transparante en open overheid. De Woo bevat twee hoofdonderdelen: passieve openbaarmaking en actieve openbaarmaking. Passieve openbaarmaking is het op verzoek documenten openbaar maken voor een ieder (Woo-verzoek). Actieve openbaarmaking is het verplicht openbaar maken van documenten, opgedeeld in 11 informatiecategorieën. Deze actieve openbaarmaking heeft een gefaseerde inwerkingtreding, waarvoor wij afhankelijk zijn van het Rijk. Het Rijk stelt namelijk de verschillende data van inwerkingtreding vast. In 2022 zijn geen verplichtingen vastgesteld voor het actief openbaar maken van documenten. Zicht op inwerkingtreding van de eerste categorieën van verplichte actieve openbaarmaking, is er nog niet.

In 2022 legden we de uitgangspunten voor de gemeente Coevorden als open overheid vast in een Plan van aanpak en bepaalden we onze Woo-ambitie op het niveau basis. Ook is een project gestart voor de implementatie van de Woo binnen onze gemeente. Daarbij is gewerkt aan het verbeteren en vastleggen van het proces voor het afhandelen van Woo-verzoeken. Daarnaast is de informatievoorziening over de Woo op onze gemeentelijke website uitgebreid. Naast de kanalen e-mail en post, kan ook een Woo-verzoek worden ingediend via een elektronisch formulier op onze gemeentelijke website. Tot slot is er voldaan aan de wettelijke eis om een Woo-contactpersoon aan te stellen. Vooruitlopend op het verplicht actief openbaar maken van documenten wordt al veel informatie gepubliceerd op onze gemeentelijke website.

Geld

G

Toelichting

Tijd

G

Toelichting