De voortgang op deze ontwikkelingen en ambities is als volgt:
6. Duurzaamheid, uitvoeringsbudget
Het toegekende budget voor het programma duurzaamheid maakt het mogelijk om een goed fundament te leggen voor het programma waar de komende jaren op verder kan worden gebouwd. De bestaande duurzaamheidsprojecten (oa RES, Zonneroute A37 en Warmtevisie) zijn samengebracht onder de pijler energietransitie van het programma. Inzet op de andere pijlers krijgt vorm waardoor er hier ook de nodige stappen worden gezet. Personele bezetting is een uitdaging, medewerkers met de benodigde kennis op dit vakgebied zijn schaars en worden ingehuurd. Een groot deel van het budget moet hiervoor worden ingezet.
7. Veilige schoolomgeving, plaatsen palen
De gesprekken met de basisscholen zijn opgestart. Het gaat hierbij om de volgende scholen; beide basisscholen in Sleen, Parkschool in Coevorden en de drie scholen in Buitenvree/Binnenvree.
8. Fietspad Schapendijk
Na de tracékeuze door het college zijn de voorbereidende gesprekken met Staatsbosbeheer en het waterschap gestart. De eerste gesprekken hierover zijn positief verlopen en de opdracht voor de voorbereidende werkzaamheden voor grondaankoop, wijzigen bestemmingsplan en het definitief maken van het ontwerp wordt binnenkort gegeven. De komende periode wordt deze opdracht uitgewerkt waarna de wijziging van het bestemmingsplan de volgende mijlpaal is.
Begrotingsdoelstellingen (Wat willen wij bereiken?)
Terug naar navigatie - Begrotingsdoelstellingen (Wat willen wij bereiken?)Duurzaam afvalbeheer
We stimuleren het scheiden van afval zo veel mogelijk en willen echt een gedragsverandering bij onze inwoners realiseren. We willen de hoeveelheid (grof) huishoudelijk restafval per inwoner terugbrengen naar 100 kilo per jaar en het afvalscheidingspercentage verbeteren naar minimaal 75%. Om dit te kunnen realiseren is bewustwording op het gebied van afvalscheiding van groot belang. Om te komen tot een duurzaam afvalbeheer werken we aan de volgende resultaten.
Wat gaan wij daarvoor doen?
Een prettig woonklimaat
Door extra inspanningen te verrichten op de inrichting van openbare wegen, civiele kunstwerken, openbaar groen en openbare verlichting zetten we in op het verbeteren van het woonklimaat. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Wat gaan wij daarvoor doen?
Een veilige woonomgeving
Voor het opstellen en het uitvoeren van ons integrale veiligheidsbeleid gaan wij in overleg met wijken en dorpen en maken waar mogelijk gebruik van hun visies. In het beleid zal de nadruk liggen op preventie. Ook handhaving heeft prioriteit daar waar de risico's of de ervaren overlast het grootst is. Ondermijning krijgt prominenter aandacht.
Wat gaan wij daarvoor doen?
Energieneutraal in 2040
In 2040 willen wij een energieneutrale gemeente zijn. Dit is een grote opgave die wij integraal moeten aanpakken. In 2020 zijn een aantal onderzoeken van start gegaan, die vertaald zijn in het Programma Duurzaamheid, in 2022 gaan we daar concreet mee aan de slag. Vanuit de Regionale Energiestrategie starten we het proces rondom de warmtetransitievisie en werken wij verder aan een pilot voor een energieneutrale wijk of dorp.