Coevorden is een erg aantrekkelijke gemeente voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Ook in 2022 gaan we deze aantrekkelijkheid vasthouden, vergroten en uitdragen. We zijn trots op ons rijke verleden. Onze historische verhalen delen we als culturele gemeente van Drenthe en vieren we met ons 350-jarige ontzet. Cultuur verbindt; de impuls die het culturele leven krijgt willen we benutten en de verbindingen die er zijn willen we versterken. Wij zijn ook trots op waar we nu staan als gemeente. De variatie tussen een bruisende vestingstad, levendige kernen en de rust van het buitengebied koesteren we.
Een stevige basis
In 2021 zetten we belangrijke stappen in het uitzetten van een stevige koers voor de toekomst. Met de oplevering van de omgevingsvisie en de woonvisie hebben we een helder en gedragen beeld van waar we naar toe willen werken: een krachtige, diverse gemeente met ruimte voor economische ontwikkelingen en passende en betaalbare woonruimte voor iedereen. Hierbij wordt nadrukkelijk dwars door de verschillende domeinen heen gedacht en gewerkt. Gezondheid, wonen, werken, vrije tijd, energie: het zijn allemaal aspecten van het leven die we in samenhang bezien.
Om de aantrekkelijkheid van Coevorden te houden en te versterken, is het belangrijk dat we een duidelijke positie in de regio hebben. Samenwerken met onze buurgemeenten in bijvoorbeeld BOCE-verband, de Regiodeal en Dutch TechZone is en blijft hierin heel belangrijk: een sterke regio biedt kansen voor een sterke gemeente. We gaan actief aan de slag met ontwikkelingen op provinciaal- en rijksniveau. Een actieve lobby voor de Nedersaksenlijn is hier een goed voorbeeld van. Dit benadrukt de samenwerkingskansen die we grijpen in de grensregio.
Tevens zijn wij één van de vijf steden van Drenthe hetgeen betekent dat wij stedelijke, economische en sociale opgaven hebben die een grote verantwoordelijkheid vragen. Dat zien we terug in bijvoorbeeld de plannen die we hebben voor mobiliteit, de binnenstad, huisvesting voor de Nieuwe Veste en de ambitie die we hebben uitgesproken voor middelbaar beroepsonderwijs en volkshuisvesting.
Concrete stappen naar de toekomst
De stevige ambities vertalen we in 2022 naar zichtbare projecten en ontwikkelingen. We willen een aantal fundamentele stappen zetten die inzet vragen voor de lange termijn. De impact van corona op onze maatschappij en de (financiële) verhoudingen tussen het Rijk en gemeenten maakt echter ook dat we te maken hebben met onzekerheden waarop we zullen moeten anticiperen.
Economische vitaliteit
Digitale dienstverlening en aandacht voor lokaal en maatschappelijk ondernemerschap hebben door de crisis een impuls gekregen, deze lijn houden we vast en versterken we in ons economische beleid. Vitale bedrijventerreinen zijn van cruciaal belang voor een goed ondernemersklimaat en behoud van werkgelegenheid, vanuit de gemeente en in samenspraak met de provincie wordt gekeken naar het revitaliseren van verschillende bedrijventerreinen. De ontwikkeling van Holwert-Midden vinden wij hierin het belangrijkst.
Toekomstbestendig en betaalbaar wonen
Met de nieuwe woonvisie werken we aan een aanpak met meer flexibiliteit en ambitie. We werken aan duurzame, toekomstbestendige en betaalbare woonruimte: voor onze inwoners, voor nieuwe werknemers van onze bedrijven en voor nieuwkomers uit binnen- en buitenland. In deze veranderende markt vraagt dat om alert inspelen op de ontwikkelingen die er zijn en nauwe samenwerking met de partners in onze regio. Extra aandacht hebben we voor starters, woonwagenbewoners en mensen met een flexibele woonbehoefte. We kiezen voor een brede benadering waarin we duidelijkere verbanden leggen tussen wonen, zorg en leefbaarheid. Hierbij hebben we extra oog voor de naoorlogse wijken en de spreiding van kwetsbare doelgroepen.
Onderwijs
De Nieuwe Veste wil leerlingen uitdagen en motiveren om het beste uit zichzelf te halen en hen beter voorbereiden op de veranderende samenleving en arbeidsmarkt. Extra aandacht voor verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is dan ook nodig. Na besluitvorming over de toekomstige huisvesting kunnen we voor de Nieuwe Veste beginnen met de ontwerpfase.
In 2022 willen we beginnen met de nieuwbouw van de scholen in Schoonoord. Samen met onze partners kijken we naar de mogelijkheid van een MFA, waarbij scholen, sport en ontmoeting samen komen. Een MFA biedt een mooie kans om de kern krachtiger te maken.
Recreatie en toerisme
Recreatie en toerisme is voor ons een belangrijke sector. Onze natuurlijke omgeving en uitstraling willen we behouden. In 2022 komt er een nieuwe nota vrijetijdseconomie. Na afronding van de aanleg van het eerste deel van het wandelknooppuntennetwerk, willen we in 2022 het netwerk in de hele gemeente klaar te hebben. Recreatieve verblijfplaatsen is één van de onderdelen binnen deze sector en heeft een plek in het programma Vitale Vakantieparken. In dit programma zien we dat de opgaven rondom de transformatie van parken groot is; (illegale) bewoning en criminaliteit vragen om een passende aanpak en bestuurlijke en ambtelijke inzet. Deze opgaven hebben prioriteit bij de parken waar we nu op inzetten.
Een bruisende binnenstad
We werken aan een mooie uitnodigende binnenstad, een binnenstad waar bezoekers en bewoners zich thuis voelen en worden verrast door wat Coevorden te bieden heeft. De drie doelstellingen van het Programma Binnenstad gaan over versterken van eigenheid, aanpak van winkelstraten en een uitvoeringsprogramma dat we samen met partners oppakken. Voor dit programma is het betrekken en inspireren van onze inwoners, ondernemers en andere partijen een belangrijke pijler voor succes. We merken dat er energie zit in de stad, gevels worden aangepast en de zichtbare veranderingen in de Friesestraat zorgen voor enthousiasme. We maken in 2021 samen met de inwoners en ondernemers het nieuwe ontwerp voor de Weeshuisweide.