De financiële cijfers laten zien, dat we ongeveer 4,1 miljoen euro tekortkomen. De twee grootste effecten zien we bij Jeugdhulp (programma Samen) en de personele ontwikkelingen in het kader van Samen Slimmer Werken (programma Fundering voor de toekomst). Naar verwachting zullen de kosten van de jeugdhulp blijven stijgen: er is meer vraag naar zwaardere vormen van jeugdhulp, de uitstroom van jeugd uit de voorzieningen blijft achter en de tarieven stijgen. Daar komt bij, dat er nog geen zekerheid is over de financiële gevolgen voor gemeenten naar aanleiding van de Hervormingsagenda Jeugd.
Bij de behandeling van de Kaderbrief 2025 benadrukten wij, dat wij resultaten willen realiseren samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Dit heeft vorm gekregen in het programma Samen Slimmer Werken, met en voor Coevorden waar we in 2023 mee zijn gestart. De eerste stap die we daarin zetten is een verantwoorde uitbreiding van de vaste formatie. Dit draagt namelijk bij aan continuering van de bedrijfsvoering, een slagvaardige organisatie en medewerkers die zich verbonden voelen waardoor stabiele relaties worden opgebouwd, zowel in de samenleving als met collega’s. Naast de uitbreiding van de vaste formatie zetten we in op het maximeren van de inhuur, maken we keuzes in de bestuurlijke en ambtelijke ambities en werken we ‘slimmer samen’ bijvoorbeeld in regionale verbanden. In 2024 en 2025 gaan we daar mee verder waarbij de ontwikkeling plaatsvindt langs de weg van de geleidelijkheid, stap voor stap trekken we hierin samen op. Een bredere toelichting op deze ontwikkeling vindt plaats tijdens een themabijeenkomst voor de raad.
Afgelopen maanden werkten we samen met partners in de regio aan de opgaven op het gebied van wonen, werken en welzijn. Denk hierbij aan de samenwerking in kader van Elke Regio Telt!, de initiatieven binnen de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe (I en II), en het bouwen van flexwoningen op de locatie Drostenstraat/Burgemeester Feithsingel. Ook in het kader van personele schaarste zoeken we elkaar op, de inzet van het flexteam warmtetransitie is hierin een mooi voorbeeld.
Samen met partners hebben we de overlegstructuur Lokale Educatieve Agenda aangepast zodat ook welzijn, bibliotheek en jeugdgezondheidsorganisaties deelnemen en werken we aan de inhoudelijke agenda. Voor de aanpak van jeugdwerkloosheid werken we samen met jongeren, ouders en het UWV. Dit doen we in ‘overstaptafels’. Er zijn verschillende uitstroomroutes, zoals van onderwijs naar werk, arbeidsmatige dagbesteding en dagbesteding met perspectief.
Wat we in 2024 willen bereiken staat dus in het Bestuursprogramma 2022-2026 en de Programmabegroting 2024. Maar in juli werd het kabinet Schoof beëdigd, dat een nieuwe koers gaat bepalen, bijvoorbeeld voor het asielbeleid en het bestrijden van armoede. Dit brengt enige onzekerheid met zich mee, ook financieel gezien. We zijn benieuwd wat het effect daarvan is op de doelen die wij als gemeente Coevorden willen bereiken.