De voortgang op deze ontwikkelingen en ambities is als volgt:
1 en 2. Woonvisie: Inhuur deskundigheid, specialistische kennis en Woonvisie en Inhuur deskundigheid, specialistische kennis
Het geven van uitvoering aan de ambities uit de woonvisie 2021 begint steeds concreter vorm te krijgen. In de eerste helft van 2023 heeft dit onder andere geresulteerd in
• locatiescans voor zowel flexwonen als nieuwe woonwagenlocaties
• het invoeren van een starterslening
• de begeleiding van 11 wooninitiatieven
Daarnaast zijn enkele projecten nog volop in ontwikkeling of zelfs afronding, zoals het bestemmingsplan Ossehaar, de lokale woonzorgvisie, de bestaande woonwagenlocaties, het ruimte voor ruimte beleid en de toekomstagenda voor Schoonoord. Wonen is breed thema, met veel facetten. Op meerdere onderdelen is ondersteuning gevonden door middel van inhuur, het uitzetten van opdrachten of inzet van het Impulsteam van de Provincie Drenthe.
3. Mobiliteit: opdracht mobiliteitsplan
Het huidige mobiliteitsplan is niet meer actueel en er dient een nieuw mobiliteitsplan opgesteld te worden. Om aanspraak te kunnen blijven maken op diverse subsidies is een plan met uitvoeringsagenda nodig.Hiervoor gaan in het 2e halfjaar 2023 opdracht geven. Afronding van het mobiliteitsplan zal in 2024 plaatsvinden.
4. Verkeersplan: updaten data, wetgeving
Het Rijk wil dat de (lokale) overheden de mobiliteitsdata eind 2023 op orde hebben. Dit is onderdeel van de digitaliseringsopgave die Noord-Nederland met het ministerie is afgesproken. Als onderdeel ervan gaan we in BOCE verband (inclusief provincie) het bestaand verkeersmodel van 2018 actualiseren. Uitvoering zal in 2023 plaatsvinden.
5. Verkeeronderzoek Krimweg / EDS-plein
Vanuit de diverse projecten (Coevorden-Reine, De Nieuwe Veste), is het nodig om de bestaande situatie spoorwegovergang Krimweg (Coevorden) aan te passen. Hiertoe zal in 2023 een opdracht worden uitgezet om een goed beeld van de situatie te krijgen. Afronding van het onderzoek zal in 2024 plaatsvinden.
6. VTH Externe expertise en juridische advisering
Deze middelen worden ingezet voor de (zwaardere) handhavingsdossiers die wij binnen onze gemeente hebben.
7. Omgevingswet: voorbereiding omgevingsplan
De Eerste Kamer heeft ingestemd met inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om een gemeentebreed omgevingsplan vast te stellen. Het omgevingsplan bevat alle regels die gaan over de fysieke leefomgeving in onze gemeente. Het vervangt alle huidige bestemmingsplannen plus een aantal verordeningen en andere regels. Het omgevingsplan wordt ons belangrijkste toetsingskader voor ruimtelijke plannen. Vanwege de omvang van dit project krijgen gemeenten vanaf 1 januari 2024 eerst een van rechtswege (tijdelijk) omgevingsplan. Om onze dienstverlening op niveau te houden, is een plan van aanpak in voorbereiding over de acties die moeten worden uitgevoerd om vanaf 1 januari 2024 te kunnen werken met het tijdelijk omgevingsplan en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Vanaf 2024 gaan we in een meerjarig traject aan de slag met het maken van het definitieve Omgevingsplan.
8. Vitale vakantieparken: onderzoek, expertise, Drents programma
De extra bijdrage voor T&H is ook voor de komende jaren benodigd. In 2023 is het budget uit voorgaande jaren aangewend met een kleine bijdrage. De processen zijn opgezet, de medewerkers operationeel een vervolgstap zou moeten zijn om dit als lijnactiviteit te gaan borgen. Echter gezien de complexiteit is het gewenst om de huidige setting voort te zetten en de samenwerking met de expertise die via het provinciale programma VVPD wordt ingehuurd in de huidige structuur en financiering voor te zetten.
9. Vitale vakantieparken: activeringsbijdrage (cofinanciering)
De samenwerking met het programma vitale vakantieparken Drenthe is bij de verlenging van drentse programma anders vorm gegeven.
VVPD ontwikkelt zicht nog meer tot een kenniscentrum en wil ook de inzet van (ervaren) projectleiders (financieel) ondersteunen. Daarvan maakt het programma Vitale Vakantieparken Coevorden gebruik van. Voor de verlenging van het Coevorder programma zal ook gekeken worden naar de benodigde inzet en inhuur van expertisen vanuit de VVPD en bijbehorende financiering.
10. Vitale vakantieparken: perceelsgebonden aanpak
Nader onderzoek heeft aangetoond dat perceelsgebonden aanwijzingen juridisch erg complex zijn. Er zijn gesprekken gevoerd met eigenaren die overwegen om de perceelsgebonden aanwijzingen te laten vervallen. Om dit te realiseren moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, gezien de aantallen is dit nu niet aan de orde. De middelen zullen naar verwachting dan ook maar voor een klein gedeelte worden ingezet.