Wonen
Wij blijven inzetten op het realiseren van de bouw van 750 nieuwe woningen in de periode tot 2030. Dit doen wij door het aanjagen en faciliteren van gebiedsontwikkelingen in onder andere verschillende locaties in Coevorden, Oosterhesselen, Sleen en Dalen.
Verder zijn wij blij met en trots op de vele wooninitiatieven in de vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Inmiddels zijn er zes concrete plannen voor woningbouw via deze ontwikkelvorm, namelijk in Coevorden, Dalen (2x), Dalerpeel, Dalerveen en Steenwijksmoer. Hiervoor heeft de gemeente samen met de cpo-verenigingen intentieverklaringen getekend. Ook zijn er recent ideeën ontstaan voor cpo's in Aalden en Geesbrug.
Bij de realisatie van de woondeal houden wij rekening met de leefbaarheid van onze dorpen en wijken. Wij streven naar een passende balans tussen de omvang van het aantal voorzieningen met oog voor het behoud van de landelijke omgeving.
Daarnaast gaat de pilot “flexwonen op eigen erf” van start en monitoren wij het beroep op het succesvolle instrument starterslening om startende woningeigenaren extra op weg te helpen.
Wet versterking regie volkshuisvesting
De Wet versterking regie volkshuisvesting is in maart 2024 ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel heeft het doel meer grip te krijgen op hoeveel, waar en voor wie er wordt gebouwd, dat er sneller gebouwd kan worden en dat kwetsbare mensen met urgentie een woning krijgen. Voor de gemeente leidt dit onder meer tot de verplichting een volkshuisvestingsprogramma, een huisvestingsverordening met urgentieregeling en een Wmo-beleidsplan vast te stellen. Hiervoor dienen regionale afspraken te worden gemaakt en samengewerkt te worden met de provincie, andere gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en maatschappelijke organisaties in de regio. Gemeenten bepalen onderling en in afstemming met de provincie met welke regio dit wordt opgepakt. Het wetsvoorstel kan ingrijpende gevolgen hebben voor de gemeente, met name voor het sociaal en fysieke domein. Gezien de ontwikkelingen van het nieuwe kabinet kan het zijn dat het wetgevingstraject tot andere uitkomsten leidt.
Vitale vakantieparken
Officieel loopt het programma eind 2024 af. Insteek is om te continueren. Hoe dit vorm en inhoud krijgt is mede afhankelijk van ontwikkelingen op landelijk en provinciaal niveau. De verwachting is om in de tweede helft van 2024 tot besluitvorming te komen. En in 2025 verder te werken met bewoners, eigenaren en verhuurders aan de versterking van onze vakantieparken.
Werken
In de zoektocht naar mogelijke locaties voor nieuwe bedrijventerrein(en) hopen wij tot concretisering te komen. Hierin trekken wij samen op met collega buurgemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe. In de huidige tijdgeest van stikstofproblematiek en netcongestie is dit een uitdagende opgave. Echter een gewenste ontwikkeling voor een florerend vestigingsklimaat binnen onze gemeente.
In de eerste helft van 2025 worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de toekomst van het grensoverschrijdende bedrijventerrein Europark.
Om de gewenste ontwikkeling te realiseren gaan wij faciliteiten en voorwaarden creëren, die bijdragen aan de gebiedstransformatie in Holwert-Midden zoals beschreven in het door de raad vastgestelde wensbeeld. Ook gaan de werkzaamheden voor nieuwbouw van De Nieuwe Veste natuurlijk door.
Programma Binnenstad
In 2025 zal er een start worden gemaakt met de herinrichting Markt – Haven en parkeerplaats Duivelshoek/Oostersingel; dit als onderdeel van het Kasteelpark Coevorden. Planontwikkeling en besluitvorming over het onderdeel Citadelpunt inclusief Notaristuin zal eveneens plaatsvinden.
Fysieke leefomgeving/omgevingswet
In het Omgevingsprogramma Buitengebied wordt, in samenspraak met de inwoners, een invulling gegeven aan de opgaven (zoals toekomstperspectief landbouw, natuur, klimaat, landschap, water- en bodemkwaliteit, leefbaarheid) voor een evenwichtig platteland. Fase 1 van het programma is in uitvoering; de 0-meting voor de pijlers landbouw, natuur, landschap en recreatie is grotendeels afgerond. Wij voeren momenteel gesprekken met de inwoners/ondernemers en wij proberen waardevolle pilots te stimuleren en/of faciliteren. In fase 2 wordt het Omgevingsprogramma gevormd; voor het opstellen van een Omgevingsprogramma conform de Omgevingswet is begeleiding van een adviesbureau en nadere afstemming/gesprekken in deelgebieden nodig. Terugkoppeling van fase 1 en een startnotitie voor fase 2 worden eind 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad.
Regionale samenwerking
Het rapport Elke Regio Telt! bevestigt dat regionalisering en regionaal denken en doen essentieel is om ambities voor onze gemeente te realiseren. Zeker nu de regio Zuid- en Oost-Drenthe is genoemd als een van de tien dialooggebieden waar het ministerie van Binnenlandse Zaken mee in gesprek wenst te gaan. Het doel hiervan is de achterstelling van regio’s zoals Zuid- en Oost-Drenthe te kantelen.
Zo kunnen we inspelen op de (groei)kansen voor Coevorden en Zuid- en Oost-Drenthe vanuit het Deltaplan Noordelijk Nederland, de Kansenagenda, het Ontwikkelperspectief, de Regio Deal II en de regiodialogen rond het rapport Elke Regio Telt!. Daarnaast biedt de Nedersaksen Lijn (NSL) Coevorden perspectief op nieuwe ontwikkeling voor een verbeterde aansluiting met Groningen en Twente.
De opgaven waarvoor we staan, houden zich niet aan gemeentegrenzen. Voor de aanpak ervan hebben we dus onze collega-overheden nodig, maar ook bovenlokaal opererende partners in het maatschappelijke middenveld en de markt, zoals grote bedrijven en zorg- en/of onderwijsinstellingen. Lokaal is te klein, provinciaal is te groot, maar de regionale schaal biedt mogelijkheden en vraagt om hier energie op te zetten.